عوارض اسکلتی عضلانی در دیابت
دیابت شیرین (DM) یک اختلال متابولیک پیچیده است که در آن متابولیسم کربوهیدرات معیوب میگردد. کمبود انسولین مطلق (Type-1, T1DM) یا نسبی (Type-2, T2DM) در ایجاد این بیماری دخیل است.
در سطح جهان، بر اساس گزارش فدراسیون بین المللی دیابت، که تا سال 2021 جاری است، شیوع دیابت در بین افراد 20 تا 79 ساله، 10.5 درصد (535 میلیون نفر) برآورد شده است.
شیوع و امید به زندگی بیماران مبتلا به DM در سال های اخیر در حال افزایش است که منجر به افزایش بروز عوارض اسکلتی عضلانی (تشخیص توسط پزشک ارتوپدی) مرتبط با دیابت و کاهش کیفیت زندگی آنها شده است
مشکلات مختلف سیستم اسکلتی و عضلانی در دیابت ملیتوس میتواند ایجاد می شود. این مشکلات می تواند باعث درد و از دست دادن عملکرد در محل های درگیر شود و برنامه های ورزشی که بخشی از برنامه درمانی بیمار دیابتی در حفظ و مدیریت وزن بدن است را محدود کند. اگر شکایات روماتوئیدی و استفاده از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و یا کورتیکواستروئیدها (CS) وجود داشته باشد، عملکرد کلیه و همچنین کنترل قند خون میتواند تحت تأثیر نامطلوب قرار گیرد.
تغییرات اسکلتی عضلانی در DM در زیر آمده است:
- شانه منجمد
- انقباض دوپویترن
- سندرم تونل کارپل
- سندرم دست سفت
- تنوسینوویت فلکسور (انگشت ماشه ای)
- مفصل شارکو
- آرتریت نقرسی
- آرتروز
- روماتیسم مفصلی
- انفارکتوس عضلانی دیابتی
- اختلالات اسکلتی هیپراستوز اسکلتی منتشر ایدیوپاتیک (DISH)
- پوکی استخوان
- شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان
شواهد در ارتباط بین اختلال متابولیک کربوهیدرات و اختلال متابولیک استخوان در حال گسترش است. در دیابت T1، به دلیل کمبود انسولین و پیامدهای آن، کاهش سطوح فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1) و پروتئین اتصال دهنده به فاکتور رشد شبه انسولین 3 (IGFBP-3)، تمایز، کمیت و عملکرد استئوبلاست ها کاهش می یابد، که منجر به کاهش گردش بازسازی استخوان می شود، در نتیجه منجر به پوکی استخوان ظاهری می شود. قندی شدن ساختارهای کلاژن به مواد آلی آسیب می رساند و انعطاف پذیری استخوان ها را کاهش می دهد و منجر به افزایش جذب استخوان می شود.
شناخت و مدیریت تظاهرات اسکلتی عضلانی از جنبه های مهم مراقبت از دیابت است زیرا بیماری زمینه ای قابل درمان تر است. مدیریت بهینه متابولیسم کربوهیدرات در درمان اختلالات ضروری است. در بسیاری از موارد، دیابت فقط با عوارضی که قبلاً ایجاد شده است مورد شناسایی قرار می گیرد. بنابراین، وجود آنها میتواند نشان دهنده DM باشد.
در حال حاضر، درمان های خاصی برای درمان عوارض اسکلتی عضلانی در دیابت وجود ندارد. تنها چند فرصت در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی DM وجود دارد:
- رژیم غذایی مناسب
- کنترل قند
- حفظ وزن مطلوب بدن
- درمان مبتنی بر حرکت
درد اسکلتی عضلانی در بیماران مبتلا به DM تا حدی ناشی از موارد زیر است:
- آسیب بافتی به دلیل التهاب
- ایسکمی
- سفتی کپسول مفصلی
- آسیب مستقیم عصب
تسکین درد ضد التهابی محتاطانه همراه با فیزیوتراپی ممکن است وضعیت را بهبود بخشد. در صورت نیاز، وسایل کمکی مانند ارتوزهای استراحتی میتوانند تعادل را بهبود بخشند، درد را تسکین دهند، تحرک را بهبود بخشند و بار اندام آسیبدیده را کاهش دهند.
دکتر ارتوپد آنلاین، دکتر ارتوپد در خانه، ویزیت دکتر ارتوپد در منزل، دکتر ارتوپد خوب در تهران ، ویزیت اتوپدی، تهران، متخصص ارتوپدی، درمان در منزل، پزشک همراه ، متخصص ارتوپدی تهران، جراح استخوان و مفاصل